5 Kasım 2014  ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 29166

KANUN

ELEKTRON İ K T İ CARET İ N D Ü ZENLENMES İ

HAKKINDA KANUN

Kanun No. 6563                                                                                               Kabul Tarihi: 23/10/2014

 

Ama ç  ve kapsam

MADDE 1   (1) Bu Kanunun amacı, elektronik ticarete ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

(2) Bu Kanun, ticari ileti ş imi, hizmet sa ğlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarını, elektronik iletişim araçları yla yap ı lan s özleş meler ile elektronik ticarete ili ş kin bilgi verme y ükümlülü klerini ve uygulanacak yapt ırımları kapsar.

Tan ı mlar

MADDE 2   (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

a) Elektronik ticaret: Fiziki olarak kar şı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü faaliyeti,

b) Ticari ileti ş im: Alan adlar ı  ve elektronik posta adresi d ışında, mesleki veya ticari faaliyet kapsamında kazançsağlamaya yö nelik olarak elektronik ticarete ili şkin her türlü iletişimi,

c) Ticari elektronik ileti: Telefon,  çağrı  merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, ak ıllı  ses kaydedici sistemler, elektronik posta, k ı sa mesaj hizmeti gibi vas ı talar kullan ı larak elektronik ortamda ger çekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletileri,

ç) Hizmet sağlayıcı : Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan ger çek ya da tüzel kişileri,

d) Arac ı  hizmet sa ğlayıcı: Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamınısağlayan gerç ek ve t ü zel ki şileri,

e) Bakanl ı k: G ümrük ve Ticaret Bakanlığını,

ifade eder.

Bilgi verme y ü k ü ml ü l üğü

MADDE 3   (1) Hizmet sağlayıcı, elektronik iletişim araçları yla bir s özleşmenin yapılmasından önce;

a) Al ıcıların kolayca ulaşabileceğşekilde ve güncel olarak tanıtıcı bilgilerini,

b) S özleşmenin kurulabilmesi için izlenecek teknik adımlara ilişkin bilgileri,

c) S özleşme metninin sözleşmenin kurulmasından sonra, hizmet sağlayıcı tarafından saklanıp saklanmayacağı ile bu sözleş meye al ıcının daha sonra erişiminin mümkü n olup olmayaca ğı  ve bu eri ş imin ne kadar s ü reyle sa ğlanacağına ilişkin bilgileri,

ç) Veri girişindeki hataların açı k ve anla şılır bir şekilde belirlenmesine ve düzeltilmesine ilişkin teknik araçlara ilişkin bilgileri,

d) Uygulanan gizlilik kurallar ı ve varsa alternatif uyuşmazlıçözüm mekanizmalarına ilişkin bilgileri,

sunar.

(2) Hizmet sa ğlayıcı, varsa mensubu olduğu meslek odası ile meslekle ilgili davranış kurallarını ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğini belirtir.

(3) Taraflar ı n t ü ketici olmad ığı hâllerde taraflar, birinci ve ikinci fıkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaştırabilirler.

(4) Hizmet sa ğlayıcı, sözleşme hükümlerinin ve genel işlem şartlarını n al ıcı tarafından saklanmasına imkansağlar.

(5) Birinci ve ikinci f ı kralar, m ünhası ran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel ileti şim araçları yla yap ı lan s özleşmelere uygulanmaz.

Sipari ş

MADDE 4   (1) Elektronik iletişim araçlarıyla verilen siparişlerde aşağıdaki esaslar geçerlidir:

a) Hizmet sa ğlayıcı, siparişin onaylanması aşamasında ve ödeme bilgilerinin girilmesinden önce, ödeyeceği toplam bedel de dâhil olmak üzere, sözleşmenin şartlarının alıcı tarafından açıkça görülmesini sağlar.

b) Hizmet sa ğlayıcı, alıcının siparişini aldığını gecikmeksizin elektronik iletişim araçlarıyla teyit eder.

c) Sipari ş  ve sipari ş in al ındığının teyidi, tarafların sö z konusu beyanlara eri ş iminin m ümkün olduğu anda gerçekleşmiş sayılır.

(2) Hizmet sa ğlayıcı, sipariş verilmeden önce alıcı ya, veri giri ş hatalarını belirleyebilmesi ve düzeltebilmesi için uygun, etkili ve erişilebilir teknik araçları sunar.

(3) Taraflar ı n t ü ketici olmad ığı hâllerde taraflar, birinci ve ikinci fıkralardaki düzenlemelerin aksini kararlaştırabilirler.

(4) Birinci f ıkranı n (a) ve (b) bentleri ile ikinci f ı kra, m ünhası ran elektronik posta yoluyla veya benzeri bireysel ileti şim araçları yla yap ı lan s özleşmelere uygulanmaz.

Ticari ileti ş ime ili ş kin esaslar

MADDE 5   (1) Ticari iletişimde:

a) Ticari ileti ş imin ve bu ileti ş imin ad ı na yap ıldığı gerçek ya da tüzel kişinin açıkça belirlenebilir olmasınısağlayan bilgiler sunulmalıdır.

b) İ ndirim ve hediye gibi promosyonlar ile promosyon ama çlı yarışma veya oyunların bu niteliği açıkça belirlenebilmeli, bunlara katılımı n ve bunlardan faydalanman ışartlarına kolayca ulaşılabilmeli ve bu şartlar açık veşüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılı r olmal ıdır.

Ticari elektronik ileti g ö nderme  ş art ı

MADDE 6   (1) Ticari elektronik iletiler, al ıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilir. Bu onay, yazılı olarak veya her türlü  elektronik ileti ş im ara çlarıyla alınabilir. Kendisiyle iletişime geçilmesi amacıyla alıcını n ileti ş im bilgilerini vermesi h â linde, temin edilen mal veya hizmetlere ili şkin değiş iklik, kullan ı m ve bak ı ma y ö nelik ticari elektronik iletiler i çin ayrıca onay alınmaz.

(2) Esnaf ve tacirlere  önceden onay alınmaksızı n ticari elektronik iletiler g önderilebilir.

Ticari elektronik iletinin i ç eri ğ i

MADDE 7   (1) Ticari elektronik iletinin i çeriği, alıcıdan alınan onaya uygun olmalıdır.

(2) İletide, hizmet sağlayıcını n tan ınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türü ne ba ğlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası  ve elektronik posta adresi gibi eri ş ilebilir durumdaki ileti ş im bilgileri yer al ır.

(3) İletide, haberleşmenin türüne bağlı  olarak, iletinin konusu, amac ı  ve ba şkası adına yapılması hâlinde kimin adına yapıldığına ilişkin bilgilere de yer verilir.

Al ı c ı n ı n ticari elektronik iletiyi reddetme hakk ı

MADDE 8   (1) Alıcılar diledikleri zaman, hiçbir gerekçe belirtmeksizin ticari elektronik iletileri almayıreddedebilir.

(2) Hizmet sa ğlayıcı ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak  iletilmesinisağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlüdür.

(3) Talebin ula şmasını müteakip hizmet sağlayıcı üç iş günü içinde alıcı ya elektronik ileti g ö ndermeyi durdurur.

Arac ı  hizmet sa ğ lay ı c ı lar ı n y ü k ü ml ü l ü kleri

MADDE 9   (1) Aracı hizmet sağlayıcılar, hizmet sundukları elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içerikleri kontrol etmek, bu içerik ve içeriğ e konu mal veya hizmetle ilgili hukuka ayk ırı  bir faaliyetin ya da durumun s ö z konusu olup olmad ığını araştırmakla yükümlü değildir.

(2) Bu Kanunun 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci maddelerinde d üzenlenen yükümlülüklerin aracı hizmet sağlayıcıları na uygulanmas ı na ili ş kin usul ve esaslar y ö netmelikle belirlenir.

Ki ş isel verilerin korunmas ı

MADDE 10   (1) Hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcı:

a) Bu Kanun  çerçevesinde yapmış olduğu işlemler nedeniyle elde ettiği kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden sorumludur.

b) Ki ş isel verileri ilgili ki ş inin onay ı olmaksızıüçüncü kişilere iletemez ve başka amaçlarla kullanamaz.

Bakanl ı k yetkisi

MADDE 11   (1) Bakanlık, bu Kanunun uygulanması  ve elektronik ticaretin geli ş imiyle ilgili her t ürlü  tedbiri almaya ve denetimi yapmaya yetkilidir.

(2) Bakanl ıkça görevlendirilen denetim elemanları, bu Kanun kapsamında Bakanlı k yetkisine giren hususlarla ilgili olarak her t ürlü  bilgi, belge ve defterleri istemeye, bunlar ı  incelemeye ve  ö rneklerini almaya, ilgililerden yaz ılı  ve s özlü  bilgi almaya yetkili olup ilgililer istenilen bilgi, belge ve defterler ile elektronik kay ıtlarını, bunlarıörneklerini noksansız ve gerçeğ e uygun olarak vermek, yaz ılı  ve s özlü bilgi taleplerini karşılamak ve her türlü yardım ve kolaylığıgöstermekle yükümlüdür.

Cezai h ü k ü mler

MADDE 12   (1) Bu Kanunun;

a) 3  üncü maddesindeki yükümlülüklere, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasını n (a) bendindeki y ükümlülü klere, 6nc ı  maddesinin birinci f ıkrasına veya 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aykırı  hareket eden hizmet sa ğlayıcılara ve aracıhizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,

b) 4  üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki veya aynı maddenin ikinci fıkrasındaki, 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki veya 7 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı  hareket eden hizmet sa ğlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara bin Türk lirasından on bin Türk lirasına kadar,

c) 5 inci maddesinin birinci f ıkrasını n (b) bendindeki, 8 inci maddesinin ikinci ve  üçüncü fıkralarındaki yükümlülüklere aykırı  hareket eden hizmet sa ğlayıcılara ve aracı hizmet sağlayıcılara iki bin Türk lirasından on beş bin Türk lirasına kadar,

ç) 11 inci maddesinin ikinci fıkrasına aykırı hareket edenlere iki bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar,

idari para cezas ı verilir.

(2) Bir defada birden fazla kimseye 6  ncı maddenin birinci fıkrasına aykırı  olarak ileti g ö nderilmesi h â linde, birinci f ıkranın (a) bendinde öngörü len idari para cezas ı  on kat ı na kadar art ırılarak uygulanır.

(3) Bu maddede  öngörülen idari para cezalarını  verme yetkisi Bakanl ığ a aittir. Bu yetki, merkezde Bakanl ığın ilgili genel müdürlüğüne, taşrada ise Bakanlığın il müdürlü klerine devredilebilir.

Y ö netmelikler

MADDE 13   (1) Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler; Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun görüşleri alınarak Bakanlık tarafından hazırlanır.

De ğ i ş tirilen mevzuat

MADDE 14   (1) 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı  Elektronik Haberle ş me Kanununun 50  nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye aşağı daki f ı kralar eklenmi ş  ve di ğ er f ı kralar buna g ö re tesels ü l ettirilmi ştir.

?(5) İşletmeciler tarafından, sundukları hizmetlere ilişkin olarak abone ve kullanıcılarla, önceden izinleri alınmaksızı n otomatik arama makineleri, fakslar, elektronik posta, k ı sa mesaj gibi elektronik haberle şme vasıtalarını n kullan ılması  suretiyle pazarlama veya cinsel i ç erik iletimi gibi maksatlarla haberle şme yapılamaz. İşletmeciler, sunduklarıhizmetlere iliş kin olarak abone ve kullan ıcılarıyla siyasi propaganda içerikli haberleşme yapamazlar.?

?(6) İşletmeciler tarafından, abone ve kullanıcıların iletiş im bilgilerinin bir mal ya da hizmetin  sağlanmasısırasında, bu tür haberleşmenin yapılacağına dair bilgilendirilerek ve reddetme imkânı sağlanarak edinilmiş olmasıhâlinde, abone ve kullanıcılarla önceden izin alınmaksızın aynı  veya benzer mal ya da hizmetlerle ilgili pazarlama, tan ıtım, değişiklik ve bakım hizmetleri için haberleşme yapılabilir.

(7) Abone ve kullan ıcılara, bu tür haberleşme yapılmasını reddetme ve verdikleri izni geri alma hakkı kolay veücretsiz bir şekilde sağlanır.?

Onay al ı narak olu ş turulan veri tabanlar ı

GE Çİ C İ  MADDE 1   (1) Bu Kanunun yürürlüğ e girdi ğ i tarihten  ö nce, ticari elektronik ileti g önderilmesi amacıyla onay alınarak oluşturulmuş olan veri tabanları hakkında 6 ncı maddenin birinci fıkrası uygulanmaz.

Y ü r ü rl ü k

MADDE 15   (1) Bu Kanun 1/5/2015 tarihinde yürürlüğe girer.

Y ü r ü tme

MADDE 16   (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.  

 

4/11/2014